RODINNÉ VINAŘSTVÍ

Jaroslav Hrdina
Záhumní 1375
691 02 Velké Bílovice
Jižní Morava
Czech Republic

 

hrdina@hrdinaadcera.cz

+420 731 820 888

www.hrdinaadcera.cz

Google+

 
 
 
 

VINAŘSTVÍ

Rodinné vinařství Hrdina a dcera se nachází ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě. Sklep s ubytováním v Desátkové ulici na Belegradech a výrobní a skladové prostory na bývalém statku rodiny Sovadinovy v Záhumní ulici. Návrh pojmenovat vinařství Hrdina&dcera vznikl v roce 2007. Chtěli jsme zdůraznit rodinný charakter firmy a neopomenut přítomný ženský prvek.

Vlastníme cca 5 hektarů vinic ve vinařské  oblasti Morava, podoblasti Velkopavlovické, především v katastru Velkých Bílovic. Vinice v průběhu roku také sami obhospodařujeme.

 

Vinařský rok začíná  lednovým stříháním keřů révy vinné, pokračuje "zelenými pracemi" v průběhu letních měsíců, součástí péče je včasné a kvalitní užití ochranných a kurativních postřiků, sečení trávy a její mulčování, řádné oborávání zeminy kolem hlav révy, protrhávání hroznů v případě vysokého nasazení a další - všechny tyto - ne vždy líbivé - činnosti směřují k jedinému cíli: sklizni kvalitních hroznů. Hrozny z našich vinic používáme výhradně ve vlastním provozu. Práce ve vinici je podstatná pro kvalitu vín, proto dbáme na šetrné zacházení s révou i s půdou: dodržujeme pravidla tzv. integrované produkce.

 

Sběr obvykle začíná v polovině září a pokračuje do konce října či poloviny listopadu. Hrozny sbíráme ručně do plastových beden spolu s členy širší rodiny a najatými brigádníky. Na výrobnu přivezené hrozny nejprve odzrňujeme, popřípadě drtíme pomocí mlýnku rakouské značky Wottle. Vzniklý rmut či v některých případech celé bobule následně zpracováváme na pneumatickém lisu. Ke každé várce hroznů je třeba přistoupit individuálně, vinař volí intenzitu lisování i případné několikahodinové ponechání moštu na slupkách v samotném "presu". Již v této fázi musí mít vinař představu o stylu budoucího vína, instinkt "co je skryto v ročníku" má nezanedbatelnou úlohu ve vinařském rukopisu. Při další výrobě používáme metodu řízeného kvašení moštů (regulace chlazením) naočkovaných čistými kulturami kvasinek. Víno se utváří a je uchováváno v nerezových tancích, vybraná červená vína zrají ve francouzských dubových sudech.

 

VINAŘ

Pan vinař a hlava i srdce celého podniku Jaroslav Hrdina pochází z Velkých Bílovic. Na obdělávání vinic a výrobě vína se podílel od mládí. Zprvu spontánní a v obci samozřejmé "vinaření" přešlo v hlavní pracovní i volnočasovou náplň. Zvídavost vinaře spolu s energickým a poctivým přístupem k práci přinesla do vinařství kvalitu a úroveň. Otec František Hrdina pracoval jako sklepmistr ve Vinařských závodech Velké Bílovice, rodová tradice je tedy rozvíjena dál.

 

VÍNO

Naše víno je klasifikováno jak MORAVSKÉ ZEMSKÉ VÍNO. Vzdáváme se tím označení "vína s přívlastkem", kvalitu vína však pojmenování nesnižuje. Zákazník na etiketě nalezne potřebné informace o cukernatosti hroznů i chemické analýze vín. Byli bychom rádi, kdyby zárukou kvalitního vína na úrovni byla už jen etiketa s logem našeho vinařství Hrdina&dcera, aby logo fungovalo jako signál pro spokojeného zákazníka.

 

Všechna naše vína nejsou plněna do lahví, část produkce prodáváme jako víno stáčené. Odlišujeme tak dvě kvalitativní kategorie našich vín. Za každým prodaným litrem však stojí stejné jméno a totožný důraz na kvalitu.

 

K uchování vín nepoužíváme stabilizátory, základním antioxidantem a "konzervantem" zůstává síra. V našich vínech se může vysrážet vinný kámen. Chuťové vlastnosti vín nijak negativně neovlivňuje.

 

VINICE

Jednotlivé odrůdy jsou pěstovány v těchto tratích:

 

RYZLINK RÝNSKÝ trať Křivánky
RYZLINK VLAŠSKÝ trať Zadní hora (dříve Zímarky)
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ trať Nová hora, Zadní hora a Přední hora
RULANSKÉ ŠEDÉ trať Nádanky
MODRÝ PORTUGAL trať Nová hora (dříve Kozí berky), Trkmansko
ZWEIGELTREBE trať Vinohrádky
FRANKOVKA trať Přední hora
IRSAY OLIVER trať Přední hora
MUŠKÁT ŽLUTÝ trať Přední hora

 
 
 
CZEN
 
 
 
<